23.12.2020
Joanna Niininen
HTTP/2 nopeuttaa verkkosivujen avautumista
Verkkosivujen toiminta perustuu siihen, että verkkoselain hakee palvelimelta http-yhteydellä verkkosivut ja näyttää ne käyttäjälle. Jos klikkaat nyt selaimesi osoiteriviä, niin näet verkkosivujen osoitteen edessä https://-kirjaimet. Se tarkoittaa, että verkkosivut on luettu palvelimelta selaimeesi käyttäen http-protokollan ja TLS/SSL-protokollan yhdistelmää. S-kirjain lopussa siis viitttaa TLS/SSL-protokollaan ja kääntyy suomalaittain salaukseksi. Osoitteesta et kuitenkaan näe, käyttääkö palvelin HTTP- vai HTTP/2-protokollaa.
HTTP on lyhenne sanoista Hypertext Transfer Protocol
HTTP-protokollan kehitti Tim Berners-Lee vuonna 1989. Alunperin protokollassa oli vain yksi komento, joka pyysi palvelimelta html-tiedostoa. Ensimmäinen dokumentoitu http 0.9 versio julkaistiin vuonna 1991.
Kehittyneempi HTTP/1.1 julkaistiin vuonna 1997. Se sisälsi verkkosivujen avautumista nopeuttavaa tekniikkaa ja on yhä yleisesti käytössä.
Mikä on uutta HTTP/2-protokollassa?
HTTP/2-protokolla julkaistiin vuonna 2015. Yhtenä suurimmista uudistuksista on, että useita palvelinpyyntöjä voidaan lähettää rinnakkain.
Allaoleva kuva kertoo havainnollistavasti, mistä on kyse, jos asiaa verrataan ravintolamaailmaan. HTTP/1:n aikaan tarjoilija kantoi yhden asian kerrallaan asiakkaalle, sen sijaan HTTP/2:n kohdalla tarjoilija käyttää tarjotinta ja tuo koko annoksen kerralla.
Kuvan lähde CollectiveRay: What is HTTP2? The only guide you need to setup a faster WordPress website
Jokaista sivuston osaa ei siis enää ladata erikseen omaa yhteyttä pitkin, vaan palvelimen ja selaimen välillä sivuston sisältö ladataan pakattuna datana samalla pyynnöllä. Tämä vähentää palvelimen ja selaimen välisen latenssin eli viiveen merkitystä verkkoselailussa. Aiemman protokollan aikaan viive kertaantui, koska selain pyysi jokaista dokumenttia uudella yhteydellä ja odotti pyydettyä dataa palvelimelta.
HTTP/2-komentoja lähetetään binäärikoodilla, eikä enää tekstinä, niin kuin aiemmassa versiossa. Binäärikoodi lisää tietoturvaa, on vähemmän virhealtista ja on kompaktimpaa läheteltävää verkossa.
Uutena protokollassa on myös serverin mahdollisuus “työntää” tietoa selaimelle, eikä odottaa, että selain pyytää lisää tietoa.
Tarvitseeko minun tehdä jotain käyttääkseni HTTP/2-protokollaa?
Kaikki yleisimmät selaimet tukevat HTTP/2-protokollaa. Jos käytät jotain harvinaisempaa selainta, joka ei kyseistä protokollaa tue, palvelin osaa vastata selaimellesi HTTP/1.1-protokollan mukaisesti.
Palvelimen päässä HTTP/2-protokollan käyttöönotolle on vain hyötyjä. Se nopeuttaa merkittävästi verkkosivujen latausaikaa. Protokolla asennetaan käyttöön palvelinpuolella. Jos oma verkkosivu on jaetussa webbihotellissa, protokollan käyttöönotto riippuu palveluntarjoajasta – itse protokollaa ei tällöin voi laittaa päälle.
Jotta oma verkkosivu hyötyy protokollasta, täytyy sivustolla olla käytössä SSL-sertifikaatti, koska HTTP/2-prottokolla toimii vain salatulla https-yhteydellä.
Easylinehost on siirtynyt kaikilla palvelimille HTTP/2-protokollan käyttöön. Havaintojemme mukaan WordPress sivujen Googlen Page Speed Insightsin pisteisiin protokollan päälle laittaminen on vaikuttanut noin 5 pisteen verran.
Nopeammat sivut = parempi hakukonenäkyvyys
Nopeammat sivut nousevat korkeammalle Googlen hakutuloksissa ja tietenkin palvelevat paremmin yrityksesi asiakkaita. Etenkin mobiililaitteilla nettisivujen selaamisessa pienikin lisänopeus voi olla merkittävä tekijä siihen, että kävijä viihtyy sivuillasi.
HTTP/2 & Easylinehost
Easylinehostin verkkosivutila on turvallinen ja nopea koti verkkosivuillesi. Palvelintemme HTTP/2 tuki parantaa verkkosivustosi suorituskykyä. Kun selain tukee HTTP/2: ta, saat kaikki HTTP/2-suorituskyvyn edut. Vanhemmissa selaimissa tai muissa kuin HTTPS-pyynnöissä palataan HTTP/1.1-versioon. Sinun ei tarvitse huolehtia tekniikan käytöönotosta tai yhteensopivuudesta verkkosivujesi kanssa. HTTP/2 on käytössä automaattisesti kaikissa webhotellipaketeissamme.